Βίντεο - σοκ με βιασμό 4χρονης
Έθνος - πριν από 11 ώρες
Το πιο σκληρό και ανατριχιαστικό βίντεο με υλικό παιδικής πορνογραφίας βρέθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην κατοχή 45χρονου ιδιωτικού υπαλλήλου που συνελήφθη στην Κυψέλη. Πρόκειται για οπτικοακουστικό υλικό με τον βιασμό ενός τετράχρονου ..
Στο blog αυτό θα βρείτε οσα αφορούν την ΚΡΗΤΗ, ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (Για επικοινωνία με το blog: knosiosv@gmail.com)
Σάββατο 28 Μαρτίου 2009
COSMOTE: 7,9 ΕΚΑΤ. ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 12 ΕΚΑΤ. ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Κέρδη 1,23 δισ. ο όμιλος ΟΤΕ
Τη συνηθισμένη εικόνα των τελευταίων ετών είχαν και για το 2008 τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου του ΟΤΕ, ο οποίος εξακολουθεί να καλύπτει με την Cosmote και τις θυγατρικές της τις απώλειες από τη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα.
Σε ενοποιημένη βάση, ο όμιλος ανακοίνωσε για το 2008 συνολικά έσοδα 6,4 δισ. ευρώ, έναντι 6,32 δισ. το 2007. Τα συνολικά καθαρά κέρδη ακολούθησαν αντίστροφη πορεία από τον τζίρο και υποχώρησαν κατά 9%, για να περιοριστούν στο 1,23 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα ο ΟΤΕ εμφάνισε υποχώρηση 3,5% στα έσοδά του, τα οποία την τελευταία χρονιά έφτασαν τα 2,6 δισ., ωστόσο, όπως σημειώνει και ο ίδιος ο οργανισμός, καταγράφεται άνοδος 45% στις ευρυζωνικές συνδέσεις που τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν το 1,6 εκατ. γραμμές. Παρά τη συνεχιζόμενη διαρροή συνδρομητών προς τους εναλλακτικούς παρόχους, ο ΟΤΕ ελέγχει γύρω στο 60% της αγοράς των ευρυζωνικών συνδέσεων.
Οσον αφορά την κινητή τηλεφωνία, στο τέλος του 2008 η Cosmote είχε 7,9 εκατ. συνδρομητές στην Ελλάδα και 12 εκατ. πελάτες σε Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Ρουμανία. Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 6,6% και έφτασαν τα 3,26 δισ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 17,4% και ξεπέρασαν τα 725 εκατ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/03/200
Κέρδη 1,23 δισ. ο όμιλος ΟΤΕ
Τη συνηθισμένη εικόνα των τελευταίων ετών είχαν και για το 2008 τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου του ΟΤΕ, ο οποίος εξακολουθεί να καλύπτει με την Cosmote και τις θυγατρικές της τις απώλειες από τη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα.
Σε ενοποιημένη βάση, ο όμιλος ανακοίνωσε για το 2008 συνολικά έσοδα 6,4 δισ. ευρώ, έναντι 6,32 δισ. το 2007. Τα συνολικά καθαρά κέρδη ακολούθησαν αντίστροφη πορεία από τον τζίρο και υποχώρησαν κατά 9%, για να περιοριστούν στο 1,23 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα ο ΟΤΕ εμφάνισε υποχώρηση 3,5% στα έσοδά του, τα οποία την τελευταία χρονιά έφτασαν τα 2,6 δισ., ωστόσο, όπως σημειώνει και ο ίδιος ο οργανισμός, καταγράφεται άνοδος 45% στις ευρυζωνικές συνδέσεις που τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν το 1,6 εκατ. γραμμές. Παρά τη συνεχιζόμενη διαρροή συνδρομητών προς τους εναλλακτικούς παρόχους, ο ΟΤΕ ελέγχει γύρω στο 60% της αγοράς των ευρυζωνικών συνδέσεων.
Οσον αφορά την κινητή τηλεφωνία, στο τέλος του 2008 η Cosmote είχε 7,9 εκατ. συνδρομητές στην Ελλάδα και 12 εκατ. πελάτες σε Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Ρουμανία. Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 6,6% και έφτασαν τα 3,26 δισ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 17,4% και ξεπέρασαν τα 725 εκατ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/03/200
Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009
Υπερλιπιδαιμία
Τα λίπη είναι ανθυγιεινά;
Μας έχουν κουράσει. Μας έχουν αγχώσει. Μας έχουν δημιουργήσει σύγχυση. Και μας έχουν στείλει στο γυμναστήριο με τύψεις. Μιλάμε φυσικά για τα λίπη στα τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά κ.α.
Τι συμβαίνει τελικά; Πόσα από αυτά που ακούμε είναι αλήθεια και πόσα ψέματα;
Τα λίπη είναι ανθυγιεινά.
Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν «καλά» λίπη και «κακά» λίπη. Γεγονός είναι ότι στη διατροφή μας χρειάζονται και αυτά. Βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών, στην αποτελεσματική μετάδοση νευρικών μηνυμάτων και στη διατήρηση της ακεραιότητας των μεμβρανών όλων των κυττάρων. Εντούτοις, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό, τα λίπη συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, τις καρδιακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνων.
Το μυστικό στη διατροφή είναι να αντικατασταθούν τα κακά λίπη (κορεσμένα) με τα καλά λίπη (πολυακόρεστα).
Τα αυγά συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης.
Στο παρελθόν, η παρουσία χοληστερόλης σε κάποια τρόφιμα είχε συνδεθεί με την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και τις καρδιοπάθειες.
Τελευταία όμως από την έρευνα φαίνεται ότι ο επιβαρυντικός παράγοντας είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερόλη.
Τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη αλλά και μια σειρά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β12, Ε, φολικό οξύ και ιχνοστοιχεία. Επίσης έχουν τη δεύτερη μετά το γάλα, από άποψη ποιότητας, πρωτεΐνη και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα.
Και οι ομελέτες λοιπόν αλλά και τα αυγά μπορούν να στριμωχθούν σε μια ισορροπημένη δίαιτα.
Πάντα όμως με μέτρο γιατί παχαίνουν.
Τα καφετιά αυγά είναι πιο θρεπτικά από τα άσπρα.
Η απόχρωση στο κέλυφος των αυγών εξαρτάται μόνο από τη ράτσα των πουλερικών και δεν έχει καμία σχέση με το θρεπτικό τους περιεχόμενο. Το τελευταίο μπορεί να διαφέρει από αυγό σε αυγό αναλόγως π.χ. της ράτσας, των συνθηκών παραγωγής κ.α.
Ποτέ όμως δεν μπορεί να ξέρει κάποιος, εκ των προτέρων, το θρεπτικό περιεχόμενο ενός αυγού από την απόχρωση στο κέλυφος.
Το κόκκινο κρέας κάνει κακό.
Όχι απαραίτητα. Κάθε τύπος κρέατος π.χ. ψάρι, κοτόπουλο κ.λ.π. μπορεί να περιέχει υψηλά ποσοστά κορεσμένου λίπους και μεγάλη σημασία έχει το είδος του κρέατος.
Για παράδειγμα το βοδινό κόντρα φιλέτο και το ψαρονέφρι είναι πιο διαιτητικά από το μπούτι στο κοτόπουλο.
Παράλληλα, το κόκκινο κρέας περιέχει και χρήσιμα συστατικά όπως πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνη B12.
Μεγάλη σημασία έχει επίσης ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται το κόκκινο κρέας.
Σε γενικές γραμμές το ψητό και το βραστό (ειδικά αν αποφεύγουμε το εμφανές λίπος) είναι πιο υγιεινό από το τηγανητό.
Τα ψάρια δεν έχουν καθόλου λίπος η χοληστερόλη.
Λάθος. Τα ψάρια και κορεσμένα λίπη έχουν και χοληστερόλη αλλά σε πολύ μικρότερα επίπεδα από ότι στο βοδινό, στο χοιρινό και το κοτόπουλο. Τα ψάρια είναι μια εξαίρετη πηγή πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Ψάρια πλούσια σε λίπος όπως ο σολωμός, ο κολιός η σαρδέλα, η ρέγκα, είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα του τύπου ωμέγα-3.
Τα τελευταία ενδεχομένως συνδέονται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, το ψητό και το βραστό ψάρι, σε αντίθεση με το τηγανητό, μπορούν να γίνουν η βάση ενός προγράμματος διατροφής για αδυνάτισμα.
Τα λάιτ (light) προιόντα μας βοηθούν να χασουμε βάρος.
Σωστό υπό προϋποθέσεις. Κανονικά, αν η διατροφή μας ήταν ακριβώς αυτή που πρέπει δεν θα υπήρχε λόγος για λάιτ προϊόντα. Τα τρόφιμα αυτά έχουν λίγα λιπαρά και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που έχει το κανονικό προϊόν. Έχουν όμως και αυτά θερμίδες. Οπότε δεν έχει νόημα να τρώει κάποιος τέσσερα ή πέντε ελαφριά γιαούρτια αντί για ένα με πλήρη λιπαρά. Πάλι χρειάζεται μέτρο.
Τα καρύδια κάνουν καλό μόνο στη λίμπιντο.
Λάθος. Είναι αλήθεια ότι τα καρύδια έχουν υψηλό περιεχόμενο σε θερμίδες και ότι το κυρίαρχο τους συστατικό τους είναι τα φυτικά λίπη. Στην πραγματικότητα όμως, τα καρύδια είναι υψηλά σε διατροφική αξία και περιέχουν πολυακόρεστα λίπη (δηλαδή τα καλά) καθώς επίσης και στερόλες που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τη σιλουέτα του, τότε θα πρέπει να καταναλώνει μικρές ποσότητες μόνο. Ή καλύτερα να αντικαταστήσει τρόφιμα που έχουν υψηλά κορεσμένα λίπη (π.χ. βούτυρο) με καρύδια (και ξηρούς καρπούς γενικότερα). Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τη σιλουέτα του μπορεί να φάει άφοβα χωρίς να σκέφτεται μελλοντικές καρδιοπάθειες.
Σακχαρώδης διαβήτης και άλλοι παράγοντες κινδύνου
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια σοβαρή, χρόνια ασθένεια η οποία, όταν δεν ελέγχεται, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Πιθανόν να γνωρίζετε άτομα με διαβήτη που είχαν προβλήματα όπως νεφρική ανεπάρκεια, απώλεια όρασης, έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακρωτηριασμούς. Σήμερα πολλά από αυτά τα μακροχρόνια προβλήματα μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπισθούν καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν.
Αν το σάκχαρο στο αίμα παραμένει ψηλό για πολύ καιρό, ολόκληρο το σώμα μπορεί να επηρεαστεί. Ευτυχώς, σήμερα γνωρίζουμε πώς να θεραπεύσουμε τον διαβήτη καλύτερα από ποτέ. Φροντίζοντας τον εαυτό σας και κρατώντας το σάκχαρο κοντά στο φυσιολογικό θα έχετε τις καλύτερες προϋποθέσεις για ένα υγιές μέλλον.
Για αυτό τον λόγο θεωρείται ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να ελέγχουν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μια ουσία στο αίμα, που δείχνει την μέση τιμή του σακχάρου τους τελευταίους 2–3 μήνες. Αν είναι πάνω από 7% θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο τροποποίησης της θεραπευτικής σας αγωγής.
Εκτός όμως από τον έλεγχο του σακχάρου, είναι απαραίτητη και η τροποποίηση κάποιων άλλων παραγόντων που υπονομεύουν περαιτέρω την υγεία των διαβητικών, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία.
Επίσης οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει περιοδικά να υποβάλλονται και σε κάποιες εξετάσεις που βοηθούν στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των σημαντικότερων επιπλοκών της ασθένειάς τους.
Παράγοντες κινδύνου
Κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων νεοπλασιών. Ειδικότερα όμως στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, το κάπνισμα έχει βρεθεί ότι επίσης πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα, περιφερική αγγειοπάθεια, διαβητική νευροπάθεια, νεφροπάθεια ή άλλες επιπλοκές. Για αυτό είναι απαραίτητο τα άτομα με διαβήτη να συζητούν με το γιατρό τους δυνητικές στρατηγικές αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Σκεφτείτε το: η διακοπή του τσιγάρου είναι το σημαντικότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας αλλά και για τους γύρω σας!
Αρτηριακή υπέρταση. Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών τόσο από το καρδιαγγειακό σύστημα (έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό) όσο και από τους νεφρούς και τα μάτια (νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια). Για αυτό είναι απαραίτητο στα άτομα με διαβήτη να αντιμετωπίζεται επιθετικά. Η πίεση πρέπει να ελέγχεται τακτικά, σε κάθε επίσκεψη στον διαβητολόγο, και δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80/130 mmHg.
Δυσλιπιδαιμία. Η δυσλιπιδαιμία, δηλαδή τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης ή/και τριγλυκεριδίων, σχετίζεται με σημαντική αύξηση των καρδιαγγειακών επιπλοκών. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να ελέγχουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα τους. Οι τιμές-στόχοι για τους διαβητικούς όπως ισχύουν σήμερα είναι:
* «Κακή» (LDL) χοληστερόλη κάτω 100 mg/dl
* Τριγλυκερίδια κάτω από 150 mg/dl
* «Καλή» (HDL) χοληστερόλη πάνω από 40 mg/dl στους άντρες και πάνω από 50 mg/dl στις γυναίκες με διαβήτη.
Η δυσλιπιδαιμία αντιμετωπίζεται με υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση (δίαιτα, άσκηση), αλλά και φαρμακευτική αγωγή, όταν η πρώτη δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Έλεγχος για παρουσία επιπλοκών
Στεφανιαία νόσος. Ανάλογα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την παρουσία υποκειμενικών ενοχλημάτων ή παθολογικών ευρημάτων στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, οι ασθενείς με διαβήτη υποβάλλονται σε περιοδικό έλεγχο για την παρουσία στεφανιαίας νόσου.
Διαβητική νεφροπάθεια. Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αίτια χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της διαβητικής νεφροπάθειας. Εκτός όμως από τον έλεγχο της γλυκόζης (σακχάρου), οι ασθενείς πρέπει να ρυθμίζουν και την αρτηριακή τους πίεση, καθώς και να υποβάλλονται σε έλεγχο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο με εξετάσεις αίματος (κρεατινίνη) και ούρων (μικρολευκωματίνη) για την έγκαιρη ανίχνευση της διαβητικής νεφροπάθειας.
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Όπως για τη νεφροπάθεια έτσι και για την αμφιβληστροειδοπάθεια, οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο (βυθοσκόπηση) τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για την έγκαιρη ανεύρεση επιπλοκών από τα μάτια. Η απουσία διαταραχών της οπτικής οξύτητας δεν θα πρέπει να ξεγελά τους ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίζουν για την τακτική παρακολούθηση των ματιών τους.
Διαβητική νευροπάθεια – έλκη κάτω άκρων. Όλοι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο μία φορά κάθε χρόνο για την παρουσία διαβητικής νευροπάθειας, περιφερικής αγγειοπάθειας ή ελκών (πληγών) στα πόδια. Επίσης θα πρέπει να εκπαιδεύονται στην αυτοφροντίδα και την τακτική ενασχόληση με την υγιεινή των ποδιών τους.
Σωτήρια μέτρα
Η πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη είναι εφικτή, εφόσον επιτυγχάνεται στενός γλυκαιμικός έλεγχος και έγκαιρη διάγνωση των πρόωρων ενδείξεων (συμπτωμάτων) των επιπλοκών. Η άμεση αντιμετώπιση των πρώιμων συμπτωμάτων μπορεί να προλάβει την επιδείνωσή τους. Γι’ αυτό είναι όμως απαραίτητη:
* Η διακοπή του καπνίσματος
* Η διατήρηση του σακχάρου αίματος κοντά στο στόχο
* Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
* Η ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος
Τα λίπη είναι ανθυγιεινά;
Μας έχουν κουράσει. Μας έχουν αγχώσει. Μας έχουν δημιουργήσει σύγχυση. Και μας έχουν στείλει στο γυμναστήριο με τύψεις. Μιλάμε φυσικά για τα λίπη στα τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά κ.α.
Τι συμβαίνει τελικά; Πόσα από αυτά που ακούμε είναι αλήθεια και πόσα ψέματα;
Τα λίπη είναι ανθυγιεινά.
Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν «καλά» λίπη και «κακά» λίπη. Γεγονός είναι ότι στη διατροφή μας χρειάζονται και αυτά. Βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών, στην αποτελεσματική μετάδοση νευρικών μηνυμάτων και στη διατήρηση της ακεραιότητας των μεμβρανών όλων των κυττάρων. Εντούτοις, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό, τα λίπη συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, τις καρδιακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνων.
Το μυστικό στη διατροφή είναι να αντικατασταθούν τα κακά λίπη (κορεσμένα) με τα καλά λίπη (πολυακόρεστα).
Τα αυγά συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης.
Στο παρελθόν, η παρουσία χοληστερόλης σε κάποια τρόφιμα είχε συνδεθεί με την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και τις καρδιοπάθειες.
Τελευταία όμως από την έρευνα φαίνεται ότι ο επιβαρυντικός παράγοντας είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερόλη.
Τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη αλλά και μια σειρά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β12, Ε, φολικό οξύ και ιχνοστοιχεία. Επίσης έχουν τη δεύτερη μετά το γάλα, από άποψη ποιότητας, πρωτεΐνη και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα.
Και οι ομελέτες λοιπόν αλλά και τα αυγά μπορούν να στριμωχθούν σε μια ισορροπημένη δίαιτα.
Πάντα όμως με μέτρο γιατί παχαίνουν.
Τα καφετιά αυγά είναι πιο θρεπτικά από τα άσπρα.
Η απόχρωση στο κέλυφος των αυγών εξαρτάται μόνο από τη ράτσα των πουλερικών και δεν έχει καμία σχέση με το θρεπτικό τους περιεχόμενο. Το τελευταίο μπορεί να διαφέρει από αυγό σε αυγό αναλόγως π.χ. της ράτσας, των συνθηκών παραγωγής κ.α.
Ποτέ όμως δεν μπορεί να ξέρει κάποιος, εκ των προτέρων, το θρεπτικό περιεχόμενο ενός αυγού από την απόχρωση στο κέλυφος.
Το κόκκινο κρέας κάνει κακό.
Όχι απαραίτητα. Κάθε τύπος κρέατος π.χ. ψάρι, κοτόπουλο κ.λ.π. μπορεί να περιέχει υψηλά ποσοστά κορεσμένου λίπους και μεγάλη σημασία έχει το είδος του κρέατος.
Για παράδειγμα το βοδινό κόντρα φιλέτο και το ψαρονέφρι είναι πιο διαιτητικά από το μπούτι στο κοτόπουλο.
Παράλληλα, το κόκκινο κρέας περιέχει και χρήσιμα συστατικά όπως πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνη B12.
Μεγάλη σημασία έχει επίσης ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται το κόκκινο κρέας.
Σε γενικές γραμμές το ψητό και το βραστό (ειδικά αν αποφεύγουμε το εμφανές λίπος) είναι πιο υγιεινό από το τηγανητό.
Τα ψάρια δεν έχουν καθόλου λίπος η χοληστερόλη.
Λάθος. Τα ψάρια και κορεσμένα λίπη έχουν και χοληστερόλη αλλά σε πολύ μικρότερα επίπεδα από ότι στο βοδινό, στο χοιρινό και το κοτόπουλο. Τα ψάρια είναι μια εξαίρετη πηγή πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Ψάρια πλούσια σε λίπος όπως ο σολωμός, ο κολιός η σαρδέλα, η ρέγκα, είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα του τύπου ωμέγα-3.
Τα τελευταία ενδεχομένως συνδέονται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, το ψητό και το βραστό ψάρι, σε αντίθεση με το τηγανητό, μπορούν να γίνουν η βάση ενός προγράμματος διατροφής για αδυνάτισμα.
Τα λάιτ (light) προιόντα μας βοηθούν να χασουμε βάρος.
Σωστό υπό προϋποθέσεις. Κανονικά, αν η διατροφή μας ήταν ακριβώς αυτή που πρέπει δεν θα υπήρχε λόγος για λάιτ προϊόντα. Τα τρόφιμα αυτά έχουν λίγα λιπαρά και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που έχει το κανονικό προϊόν. Έχουν όμως και αυτά θερμίδες. Οπότε δεν έχει νόημα να τρώει κάποιος τέσσερα ή πέντε ελαφριά γιαούρτια αντί για ένα με πλήρη λιπαρά. Πάλι χρειάζεται μέτρο.
Τα καρύδια κάνουν καλό μόνο στη λίμπιντο.
Λάθος. Είναι αλήθεια ότι τα καρύδια έχουν υψηλό περιεχόμενο σε θερμίδες και ότι το κυρίαρχο τους συστατικό τους είναι τα φυτικά λίπη. Στην πραγματικότητα όμως, τα καρύδια είναι υψηλά σε διατροφική αξία και περιέχουν πολυακόρεστα λίπη (δηλαδή τα καλά) καθώς επίσης και στερόλες που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τη σιλουέτα του, τότε θα πρέπει να καταναλώνει μικρές ποσότητες μόνο. Ή καλύτερα να αντικαταστήσει τρόφιμα που έχουν υψηλά κορεσμένα λίπη (π.χ. βούτυρο) με καρύδια (και ξηρούς καρπούς γενικότερα). Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τη σιλουέτα του μπορεί να φάει άφοβα χωρίς να σκέφτεται μελλοντικές καρδιοπάθειες.
Σακχαρώδης διαβήτης και άλλοι παράγοντες κινδύνου
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια σοβαρή, χρόνια ασθένεια η οποία, όταν δεν ελέγχεται, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Πιθανόν να γνωρίζετε άτομα με διαβήτη που είχαν προβλήματα όπως νεφρική ανεπάρκεια, απώλεια όρασης, έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακρωτηριασμούς. Σήμερα πολλά από αυτά τα μακροχρόνια προβλήματα μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπισθούν καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν.
Αν το σάκχαρο στο αίμα παραμένει ψηλό για πολύ καιρό, ολόκληρο το σώμα μπορεί να επηρεαστεί. Ευτυχώς, σήμερα γνωρίζουμε πώς να θεραπεύσουμε τον διαβήτη καλύτερα από ποτέ. Φροντίζοντας τον εαυτό σας και κρατώντας το σάκχαρο κοντά στο φυσιολογικό θα έχετε τις καλύτερες προϋποθέσεις για ένα υγιές μέλλον.
Για αυτό τον λόγο θεωρείται ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να ελέγχουν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μια ουσία στο αίμα, που δείχνει την μέση τιμή του σακχάρου τους τελευταίους 2–3 μήνες. Αν είναι πάνω από 7% θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο τροποποίησης της θεραπευτικής σας αγωγής.
Εκτός όμως από τον έλεγχο του σακχάρου, είναι απαραίτητη και η τροποποίηση κάποιων άλλων παραγόντων που υπονομεύουν περαιτέρω την υγεία των διαβητικών, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία.
Επίσης οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει περιοδικά να υποβάλλονται και σε κάποιες εξετάσεις που βοηθούν στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των σημαντικότερων επιπλοκών της ασθένειάς τους.
Παράγοντες κινδύνου
Κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων νεοπλασιών. Ειδικότερα όμως στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, το κάπνισμα έχει βρεθεί ότι επίσης πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα, περιφερική αγγειοπάθεια, διαβητική νευροπάθεια, νεφροπάθεια ή άλλες επιπλοκές. Για αυτό είναι απαραίτητο τα άτομα με διαβήτη να συζητούν με το γιατρό τους δυνητικές στρατηγικές αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Σκεφτείτε το: η διακοπή του τσιγάρου είναι το σημαντικότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας αλλά και για τους γύρω σας!
Αρτηριακή υπέρταση. Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών τόσο από το καρδιαγγειακό σύστημα (έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό) όσο και από τους νεφρούς και τα μάτια (νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια). Για αυτό είναι απαραίτητο στα άτομα με διαβήτη να αντιμετωπίζεται επιθετικά. Η πίεση πρέπει να ελέγχεται τακτικά, σε κάθε επίσκεψη στον διαβητολόγο, και δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80/130 mmHg.
Δυσλιπιδαιμία. Η δυσλιπιδαιμία, δηλαδή τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης ή/και τριγλυκεριδίων, σχετίζεται με σημαντική αύξηση των καρδιαγγειακών επιπλοκών. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να ελέγχουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα τους. Οι τιμές-στόχοι για τους διαβητικούς όπως ισχύουν σήμερα είναι:
* «Κακή» (LDL) χοληστερόλη κάτω 100 mg/dl
* Τριγλυκερίδια κάτω από 150 mg/dl
* «Καλή» (HDL) χοληστερόλη πάνω από 40 mg/dl στους άντρες και πάνω από 50 mg/dl στις γυναίκες με διαβήτη.
Η δυσλιπιδαιμία αντιμετωπίζεται με υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση (δίαιτα, άσκηση), αλλά και φαρμακευτική αγωγή, όταν η πρώτη δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Έλεγχος για παρουσία επιπλοκών
Στεφανιαία νόσος. Ανάλογα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την παρουσία υποκειμενικών ενοχλημάτων ή παθολογικών ευρημάτων στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, οι ασθενείς με διαβήτη υποβάλλονται σε περιοδικό έλεγχο για την παρουσία στεφανιαίας νόσου.
Διαβητική νεφροπάθεια. Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αίτια χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της διαβητικής νεφροπάθειας. Εκτός όμως από τον έλεγχο της γλυκόζης (σακχάρου), οι ασθενείς πρέπει να ρυθμίζουν και την αρτηριακή τους πίεση, καθώς και να υποβάλλονται σε έλεγχο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο με εξετάσεις αίματος (κρεατινίνη) και ούρων (μικρολευκωματίνη) για την έγκαιρη ανίχνευση της διαβητικής νεφροπάθειας.
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Όπως για τη νεφροπάθεια έτσι και για την αμφιβληστροειδοπάθεια, οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο (βυθοσκόπηση) τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για την έγκαιρη ανεύρεση επιπλοκών από τα μάτια. Η απουσία διαταραχών της οπτικής οξύτητας δεν θα πρέπει να ξεγελά τους ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίζουν για την τακτική παρακολούθηση των ματιών τους.
Διαβητική νευροπάθεια – έλκη κάτω άκρων. Όλοι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο μία φορά κάθε χρόνο για την παρουσία διαβητικής νευροπάθειας, περιφερικής αγγειοπάθειας ή ελκών (πληγών) στα πόδια. Επίσης θα πρέπει να εκπαιδεύονται στην αυτοφροντίδα και την τακτική ενασχόληση με την υγιεινή των ποδιών τους.
Σωτήρια μέτρα
Η πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη είναι εφικτή, εφόσον επιτυγχάνεται στενός γλυκαιμικός έλεγχος και έγκαιρη διάγνωση των πρόωρων ενδείξεων (συμπτωμάτων) των επιπλοκών. Η άμεση αντιμετώπιση των πρώιμων συμπτωμάτων μπορεί να προλάβει την επιδείνωσή τους. Γι’ αυτό είναι όμως απαραίτητη:
* Η διακοπή του καπνίσματος
* Η διατήρηση του σακχάρου αίματος κοντά στο στόχο
* Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
* Η ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ 21 ΑΙΩΝΑ
“Θα πρέπει να θυμάσαι ότι οι ανθρώπινες υπάρξεις, καθώς αναπτύσσονται και προοδεύουν, οφείλουν ένα μεγάλο χρέος στη γη, η οποία είναι η μητέρα τους, ο γονιός τους. Είναι πλασμένοι από την ουσία της και ζουν επάνω της και όλα όσα κάνουν εδώ στη γη, όλα όσα ανακαλύπτουν στην επιστήμη, όλα όσα δημιουργούν στην τέχνη ή στη βιομηχανία, είναι επίσης μέρος δικό της. Αλλά αυτή αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό από τα παιδιά της και είναι καθήκον των παιδιών της να βοηθήσουν τη δική της εξέλιξη μέσα από τη δική τους. Επομένως, οτιδήποτε κάνεις, ας γίνεται όχι μόνο για το προσωπικό σου κέρδος ή συμφέρον, αλλά και για όφελος της Πλανητικής Ύπαρξης. Όσο περισσότερο μοιράζεσαι συνειδητά με αυτή την πελώρια Στοιχειακή μάνα ό,τι κάνεις, τόσο αυτό που κάνεις θα καρποφορεί και θα ευημερεί περισσότερο – όχι μόνο μέσα σ’ αυτήν, αλλά και σε σένα. Δεν υπάρχει κανένα πλάσμα πάνω στη γη, ούτε ακόμα και εκείνα που ήρθαν αργότερα στον πλανήτη που να μην ενδιαφέρουν την Πλανητική Ύπαρξη. Ο άνθρωπος έχει πολύ μεγάλη ευθύνη όχι μόνο προς τον εαυτό του, αλλά επίσης και προς τη μεγάλη ομαδική ψυχή της γης, τη μεγάλη μητέρα όλης της ανθρωπότητας”.
Ντιον Φόρτσιουν («Κοσμικό Δόγμα»)
“Θα πρέπει να θυμάσαι ότι οι ανθρώπινες υπάρξεις, καθώς αναπτύσσονται και προοδεύουν, οφείλουν ένα μεγάλο χρέος στη γη, η οποία είναι η μητέρα τους, ο γονιός τους. Είναι πλασμένοι από την ουσία της και ζουν επάνω της και όλα όσα κάνουν εδώ στη γη, όλα όσα ανακαλύπτουν στην επιστήμη, όλα όσα δημιουργούν στην τέχνη ή στη βιομηχανία, είναι επίσης μέρος δικό της. Αλλά αυτή αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό από τα παιδιά της και είναι καθήκον των παιδιών της να βοηθήσουν τη δική της εξέλιξη μέσα από τη δική τους. Επομένως, οτιδήποτε κάνεις, ας γίνεται όχι μόνο για το προσωπικό σου κέρδος ή συμφέρον, αλλά και για όφελος της Πλανητικής Ύπαρξης. Όσο περισσότερο μοιράζεσαι συνειδητά με αυτή την πελώρια Στοιχειακή μάνα ό,τι κάνεις, τόσο αυτό που κάνεις θα καρποφορεί και θα ευημερεί περισσότερο – όχι μόνο μέσα σ’ αυτήν, αλλά και σε σένα. Δεν υπάρχει κανένα πλάσμα πάνω στη γη, ούτε ακόμα και εκείνα που ήρθαν αργότερα στον πλανήτη που να μην ενδιαφέρουν την Πλανητική Ύπαρξη. Ο άνθρωπος έχει πολύ μεγάλη ευθύνη όχι μόνο προς τον εαυτό του, αλλά επίσης και προς τη μεγάλη ομαδική ψυχή της γης, τη μεγάλη μητέρα όλης της ανθρωπότητας”.
Ντιον Φόρτσιουν («Κοσμικό Δόγμα»)
Θερμογέννεση και καύσεις
Παχαίνετε χωρίς να τρώτε πολύ; Χάνετε κιλά δύσκολα και τα ξαναπαίρνετε εύκολα; Κατανοήστε τι συμβαίνει και περάστε στη δράση! ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ: Πώς θα αυξήσετε κατά 30-50% το μεταβολισμό σας. Τις 100 ισχυρότερες θερμογόνες τροφές. Τις καλύτερες ώρες της ημέρας για υψηλότερες καύσεις.
Κάθε φορά που τρώμε προσθέτουμε στο σώμα μας θερμίδες και συγχρόνως αποβάλλουμε ένα μικρό ή μεγαλύτερο ποσοστό τους. Αυτό συμβαίνει γιατί με την κατανάλωση τροφής οι ενεργειακές απαιτήσεις του μεταβολισμού αυξάνονται, αναγκάζοντας τον οργανισμό να κάνει περισσότερες καύσεις.
Οι περισσότερες, όμως, καύσεις διεγείρουν τη θερμογένεση και προκαλούν άνοδο της σωματικής θερμοκρασίας, κατάσταση την οποία ο εγκέφαλος εκλαμβάνει ως «απειλή».
Αμέσως, για να επαναφέρει τη θερμοκρασία στα φυσιολογικά της επίπεδα, ενεργοποιεί τον αντισταθμιστικό μηχανισμό της θερμόλυσης και αποβάλλει θερμότητα και θερμίδες από το σώμα προς το περιβάλλον!
Μεγαλύτερη θερμογένεση, περισσότερες καύσεις
Είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι η λήψη φαγητού αυξάνει το ρυθμό των καύσεων, ενώ η στέρησή του τον ελαττώνει. Μάλιστα, όπως έχει διαπιστωθεί, μέσω αυτής της διαδικασίας διατηρούμε μεσοπρόθεσμα σταθερό το σωματικό μας βάρος, όταν υπάρχει διαφορά στις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από μέρα σε μέρα.
Ο πλέον λοιπόν αποδοτικός τρόπος για να βελτιώσουμε τα επίπεδα των καύσεών μας είναι οι ίδιες οι τροφές. Όχι, όμως, όλες, αλλά μόνο οι θερμογόνες τροφές, αυτές δηλαδή που διεγείρουν πραγματικά τη θερμογένεση και συνεπακόλουθα την καύση θερμίδων, ενώ συγχρόνως μας κρατούν επαρκώς χορτάτους, χωρίς να μας προσφέρουν πολλές θερμίδες.
Έτσι, εντάσσοντας στο διαιτολόγιό μας περισσότερες θερμογόνες τροφές και συνδυασμούς τους, το αδυνάτισμα γίνεται ευκολότερη υπόθεση: τρώμε μια μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, αλλά αφομοιώνουμε συνολικά λιγότερες θερμίδες.
Επιπλέον, οι προσλαμβανόμενες θερμίδες αποθηκεύονται δυσκολότερα ως λίπος κι αυτό μας βοηθάει να διατηρήσουμε το επιθυμητό βάρος και να μην παχύνουμε ποτέ ξανά! Άλλωστε, αυτό που επηρεάζει επί της ουσίας το σωματικό μας βάρος είναι το ποσό των θερμίδων που τελικά αφομοιώνουμε από τις τροφές μας και όχι το ποσό των θερμίδων που περιέχουν.
Προσλαμβάνοντας, για παράδειγμα, 100 θερμίδες από περίπου 12 γραμμάρια βούτυρο ή 1 ποτήρι αναψυκτικό, σχεδόν το σύνολό τους θα μετατραπεί σε σωματικό λίπος. Αντίθετα, εάν πάρουμε τις 100 θερμίδες τρώγοντας 5 ασπράδια αβγών ή 80 γραμμάρια τόνο ή 2 μεγάλα πιάτα λαχανικά, θα κάψουμε «αυτομάτως» τουλάχιστον τις μισές θερμίδες από όσες πήραμε!
Τροφές πρωταθλητές της θερμογένεσης
Κάθε τροφή έχει διαφορετική θερμογόνο δράση ανάλογα με το είδος, τη μορφή και τη σύστασή της. «Πρωταθλητές» της θερμογένεσης είναι:
*Το πράσινο τσάι, ο καφές, τα μπαχαρικά και τα ωμά λαχανικά, ιδιαίτερα τα πιο καυτερά είδη τους, όπως οι πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
*Από τις πρωτεϊνούχες τροφές, τουλάχιστον το 25-30% των θερμίδων που περιέχουν οι πρωτεΐνες ψαριών, κρέατος, ασπραδιών αβγών και γαλακτοκομικών καίγεται κατά το μεταβολισμό τους.
*Σε τρόφιμα που περιέχουν κυρίως υδατάνθρακες η απώλεια θερμίδων ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 8-15% ή λίγο περισσότερο όταν τα τρόφιμα αυτά είναι φτωχά σε απλά σάκχαρα και πλούσια σε φυτικές ίνες. Αντίθετα, η γλυκόζη, η ζάχαρη και τα φυσικά λίπη των τροφίμων απαιτούν ελάχιστες θερμίδες για να μεταβολιστούν, που σπάνια υπερβαίνουν το 2-5%, ενώ τα μετουσιωμένα λίπη (π.χ. καμένα λάδια) και τα τεχνητά λιπαρά (trans) δεν μεταβολίζονται και αποθηκεύονται σχεδόν κατά 100% ως σωματικό λίπος.
*Και τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν άξια λόγου θερμογόνο δράση, αφού σχεδόν οι μισές από τις περίπου 7 θερμίδες ανά γραμμάριο που αποδίδει το αλκοόλ απελευθερώνονται ως θερμότητα. Δυστυχώς, όμως, οι άλλες μισές θερμίδες μετατρέπονται σε λίπος, γεγονός που καθιστά την τακτική κατανάλωση αλκοόλ ασύμβατη με την προσπάθεια αδυνατίσματος.
Πώς θα τις καταναλώσετε
Συγκρίνοντας ομοειδή τρόφιμα, η θερμογόνος δράση είναι σαφώς υψηλότερη: Σε αυτά που έχουν ανώτερα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. στα τρόφιμα βιολογικής προέλευσης, στα φρέσκα, στα λιγότερο επεξεργασμένα και στα προϊόντα χωρίς χρωστικές και συντηρητικά.
Η ίδια τροφή έχει υψηλότερη θερμογόνο δράση όταν την καταναλώνουμε σε ανεπεξέργαστη στερεή μορφή και μικρότερη όταν την τρώμε μαγειρεμένη για πολλή ώρα ή σε μορφή πολύ μαλακή (π.χ. κομπόστα), ημίρρευστη (π.χ. κρέμα), πολτοποιημένη (π.χ. πουρές), συμπυκνωμένη (π.χ. μπισκότο) ή αφυδατωμένη (π.χ. φρυγανιά).
Για παράδειγμα, τα ωμά λαχανικά προκαλούν την απώλεια περισσότερων θερμίδων απ ό, τι τα βρασμένα (με εξαίρεση τα καρότα), τα ολόκληρα φρούτα από τους χυμούς τους, οι ψητές πατάτες από τον πουρέ πατάτας, τα βρασμένα «σφιχτά» αβγά από τα μελάτα, τα μαγειρεμένα αλ ντέντε ζυμαρικά από τα λασπωμένα και το σκληρότερο κρέας από το μαλακότερο.
Κάντε ρεκόρ καύσεων με τις ευνοϊκές ζώνες θερμογένεσης
Με τον όρο «ευνοϊκές ζώνες θερμογένεσης» οι ειδικοί προσδιορίζουν τα χρονικά διαστήματα του 24ώρου που ο μεταβολισμός λειτουργεί στο έπακρο της ικανότητάς του.
Γενικά, ο ημερήσιος βιορυθμός των καύσεων είναι υψηλότερος από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου, ενώ μειώνεται κατά τις βραδινές ώρες, φτάνοντας στη χαμηλότερη τιμή περίπου τα μεσάνυχτα.
Συγχρονίζοντας τη λήψη των γευμάτων μας με τις ευνοϊκότερες ζώνες θερμογένεσης, ενισχύουμε τη δυναμική του μεταβολισμού και την ικανότητα του οργανισμού μας να μετατρέπει τις θερμίδες των τροφών σε ενέργεια.
Επιπλέον, επιλέγοντας σωστούς συνδυασμούς θερμογόνων τροφών, δημιουργούμε ένα ιδιαίτερα θετικό ορμονικό περιβάλλον, που σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος, αποτρέπει την πείνα και αυξάνει τη φλόγα των καύσεων, λιώνοντας κυριολεκτικά! τα περιττά λίπη.
Γίνετε οι διαιτολόγοι σας
Με βάση τις ευνοϊκές ζώνες θερμογένεσης, επιλέγετε από τον πίνακα θερμογόνων τροφών τις τροφές που σας ταιριάζουν. Έτσι, χωρίς να κάνετε κάποια αυστηρή δίαιτα χάνετε κιλά λίπους.
Ζώνες θερμογένεσης
06.00 - 09.00
Ο υψηλότερος ρυθμός καύσεων
Πιείτε αρκετό νερό, κάντε λίγη γυμναστική, εάν μπορείτε, και κατόπιν φάτε ένα πλούσιο πρωινό με αρκετές πρωτεΐνες, μέτριους υδατάνθρακες και λίγα λιπαρά.
Τυπική σύνθεση: Γαλακτοκομικό προϊόν χαμηλό σε λιπαρά ή άλλη πηγή πρωτεϊνών + πηγή υδατανθράκων + πηγή ωφέλιμων λιπαρών.
Παράδειγμα: Τυρί κότατζ ή γάλα ή ασπράδια αβγών + ψωμί ή δημητριακά προγεύματος ή νιφάδες βρώμης + ελιές ή αμύγδαλα ή ταχίνι.
09.00 - 12.00
Μικρή πτώση ρυθμού καύσεων
Πιείτε σκέτο καφέ ή τσάι για να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας. Λίγο αργότερα καταναλώστε ένα μικρό σνακ για να εκμεταλλευτείτε την αύξηση των καύσεών σας. Τυπική σύνθεση: Φρούτα + γαλακτοκομικό προϊόν ή (σπανιότερα) πηγή ωφέλιμων λιπαρών.
Παράδειγμα: Μανταρίνια ή ακτινίδια ή μπανάνα + γιαούρτι ή τυρί ή αμύγδαλα.
12.00 - 15.00
Μέτριος ρυθμός καύσεων
Μην αφήνετε το μεταβολισμό σας να μειωθεί περαιτέρω και να γίνει νωθρός.
Γευματίστε με πολλά λαχανικά, αρκετούς υδατάνθρακες, μέτρια ποσότητα πρωτεϊνών και ελάχιστα πρόσθετα λιπαρά. Προσθέστε επίσης λεμόνι και θερμογόνα μπαχαρικά.
Τυπική σύνθεση: Σαλάτα λαχανικών με πηγή ωφέλιμου λίπους + πηγή υδατανθράκων + πηγή πρωτεϊνών.
Παράδειγμα: Σαλάτα με 3 διαφορετικά λαχανικά και ελαιόλαδο ή αβοκάντο ή ελιές ή καρύδια + πατάτες ή ζυμαρικά ή ρύζι ή πλιγούρι + φασόλια ή φακές ή γαλοπούλα ή μοσχάρι ή χοιρινό.
15.00 - 18.00
Σταδιακή ελάττωση ρυθμού καύσεων
Ενισχύστε τις καύσεις σας πίνοντας τσάι με λεμόνι. Περίπου 20 λεπτά αργότερα πιείτε 2 ποτήρια νερό και κατόπιν καταναλώστε ένα μικρό σνακ με θερμογόνες τροφές.
Τυπική σύνθεση: Φρούτα + γαλακτοκομικό προϊόν ή άλλη πηγή πρωτεϊνών με χαμηλά λιπαρά.
Παράδειγμα: Μήλο ή πορτοκάλι ή μπανάνα + τυρί ή γιαούρτι ή ζαμπόν γαλοπούλας.
18.00 - 21.00
Ραγδαία πτώση ρυθμού καύσεων
Κάντε το τελευταίο και θερμιδικά μικρότερο γεύμα της ημέρας όσο το δυνατόν νωρίτερα. Για να αυξήσετε τη θερμογόνο επίδρασή του, βασιστείτε κυρίως στις πρωτεΐνες. Αποφύγετε τα πολλά λιπαρά και μην ξεχνάτε τα λαχανικά σας! Εάν πιείτε αλκοόλ (όχι περισσότερο από 1 ποτηράκι), μειώστε τους υδατάνθρακες.
Τυπική σύνθεση: Σαλάτα λαχανικών με πηγή ωφέλιμου λίπους + πηγή πρωτεϊνών + πηγή υδατανθράκων.
Παράδειγμα: Λαχανικά (ωμά ή ελαφρώς βρασμένα στον ατμό) με ελαιόλαδο + ψάρι ή θαλασσινά ή αβγά ή κοτόπουλο + ψωμί ή τορτίγια ή ρύζι καστανό ή ζυμαρικά ή γλυκοπατάτα.
Ο Θοδωρής Γιάνναρος είναι μοριακός- πυρηνικός βιολόγος
Παχαίνετε χωρίς να τρώτε πολύ; Χάνετε κιλά δύσκολα και τα ξαναπαίρνετε εύκολα; Κατανοήστε τι συμβαίνει και περάστε στη δράση! ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ: Πώς θα αυξήσετε κατά 30-50% το μεταβολισμό σας. Τις 100 ισχυρότερες θερμογόνες τροφές. Τις καλύτερες ώρες της ημέρας για υψηλότερες καύσεις.
Κάθε φορά που τρώμε προσθέτουμε στο σώμα μας θερμίδες και συγχρόνως αποβάλλουμε ένα μικρό ή μεγαλύτερο ποσοστό τους. Αυτό συμβαίνει γιατί με την κατανάλωση τροφής οι ενεργειακές απαιτήσεις του μεταβολισμού αυξάνονται, αναγκάζοντας τον οργανισμό να κάνει περισσότερες καύσεις.
Οι περισσότερες, όμως, καύσεις διεγείρουν τη θερμογένεση και προκαλούν άνοδο της σωματικής θερμοκρασίας, κατάσταση την οποία ο εγκέφαλος εκλαμβάνει ως «απειλή».
Αμέσως, για να επαναφέρει τη θερμοκρασία στα φυσιολογικά της επίπεδα, ενεργοποιεί τον αντισταθμιστικό μηχανισμό της θερμόλυσης και αποβάλλει θερμότητα και θερμίδες από το σώμα προς το περιβάλλον!
Μεγαλύτερη θερμογένεση, περισσότερες καύσεις
Είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι η λήψη φαγητού αυξάνει το ρυθμό των καύσεων, ενώ η στέρησή του τον ελαττώνει. Μάλιστα, όπως έχει διαπιστωθεί, μέσω αυτής της διαδικασίας διατηρούμε μεσοπρόθεσμα σταθερό το σωματικό μας βάρος, όταν υπάρχει διαφορά στις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από μέρα σε μέρα.
Ο πλέον λοιπόν αποδοτικός τρόπος για να βελτιώσουμε τα επίπεδα των καύσεών μας είναι οι ίδιες οι τροφές. Όχι, όμως, όλες, αλλά μόνο οι θερμογόνες τροφές, αυτές δηλαδή που διεγείρουν πραγματικά τη θερμογένεση και συνεπακόλουθα την καύση θερμίδων, ενώ συγχρόνως μας κρατούν επαρκώς χορτάτους, χωρίς να μας προσφέρουν πολλές θερμίδες.
Έτσι, εντάσσοντας στο διαιτολόγιό μας περισσότερες θερμογόνες τροφές και συνδυασμούς τους, το αδυνάτισμα γίνεται ευκολότερη υπόθεση: τρώμε μια μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, αλλά αφομοιώνουμε συνολικά λιγότερες θερμίδες.
Επιπλέον, οι προσλαμβανόμενες θερμίδες αποθηκεύονται δυσκολότερα ως λίπος κι αυτό μας βοηθάει να διατηρήσουμε το επιθυμητό βάρος και να μην παχύνουμε ποτέ ξανά! Άλλωστε, αυτό που επηρεάζει επί της ουσίας το σωματικό μας βάρος είναι το ποσό των θερμίδων που τελικά αφομοιώνουμε από τις τροφές μας και όχι το ποσό των θερμίδων που περιέχουν.
Προσλαμβάνοντας, για παράδειγμα, 100 θερμίδες από περίπου 12 γραμμάρια βούτυρο ή 1 ποτήρι αναψυκτικό, σχεδόν το σύνολό τους θα μετατραπεί σε σωματικό λίπος. Αντίθετα, εάν πάρουμε τις 100 θερμίδες τρώγοντας 5 ασπράδια αβγών ή 80 γραμμάρια τόνο ή 2 μεγάλα πιάτα λαχανικά, θα κάψουμε «αυτομάτως» τουλάχιστον τις μισές θερμίδες από όσες πήραμε!
Τροφές πρωταθλητές της θερμογένεσης
Κάθε τροφή έχει διαφορετική θερμογόνο δράση ανάλογα με το είδος, τη μορφή και τη σύστασή της. «Πρωταθλητές» της θερμογένεσης είναι:
*Το πράσινο τσάι, ο καφές, τα μπαχαρικά και τα ωμά λαχανικά, ιδιαίτερα τα πιο καυτερά είδη τους, όπως οι πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
*Από τις πρωτεϊνούχες τροφές, τουλάχιστον το 25-30% των θερμίδων που περιέχουν οι πρωτεΐνες ψαριών, κρέατος, ασπραδιών αβγών και γαλακτοκομικών καίγεται κατά το μεταβολισμό τους.
*Σε τρόφιμα που περιέχουν κυρίως υδατάνθρακες η απώλεια θερμίδων ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 8-15% ή λίγο περισσότερο όταν τα τρόφιμα αυτά είναι φτωχά σε απλά σάκχαρα και πλούσια σε φυτικές ίνες. Αντίθετα, η γλυκόζη, η ζάχαρη και τα φυσικά λίπη των τροφίμων απαιτούν ελάχιστες θερμίδες για να μεταβολιστούν, που σπάνια υπερβαίνουν το 2-5%, ενώ τα μετουσιωμένα λίπη (π.χ. καμένα λάδια) και τα τεχνητά λιπαρά (trans) δεν μεταβολίζονται και αποθηκεύονται σχεδόν κατά 100% ως σωματικό λίπος.
*Και τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν άξια λόγου θερμογόνο δράση, αφού σχεδόν οι μισές από τις περίπου 7 θερμίδες ανά γραμμάριο που αποδίδει το αλκοόλ απελευθερώνονται ως θερμότητα. Δυστυχώς, όμως, οι άλλες μισές θερμίδες μετατρέπονται σε λίπος, γεγονός που καθιστά την τακτική κατανάλωση αλκοόλ ασύμβατη με την προσπάθεια αδυνατίσματος.
Πώς θα τις καταναλώσετε
Συγκρίνοντας ομοειδή τρόφιμα, η θερμογόνος δράση είναι σαφώς υψηλότερη: Σε αυτά που έχουν ανώτερα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. στα τρόφιμα βιολογικής προέλευσης, στα φρέσκα, στα λιγότερο επεξεργασμένα και στα προϊόντα χωρίς χρωστικές και συντηρητικά.
Η ίδια τροφή έχει υψηλότερη θερμογόνο δράση όταν την καταναλώνουμε σε ανεπεξέργαστη στερεή μορφή και μικρότερη όταν την τρώμε μαγειρεμένη για πολλή ώρα ή σε μορφή πολύ μαλακή (π.χ. κομπόστα), ημίρρευστη (π.χ. κρέμα), πολτοποιημένη (π.χ. πουρές), συμπυκνωμένη (π.χ. μπισκότο) ή αφυδατωμένη (π.χ. φρυγανιά).
Για παράδειγμα, τα ωμά λαχανικά προκαλούν την απώλεια περισσότερων θερμίδων απ ό, τι τα βρασμένα (με εξαίρεση τα καρότα), τα ολόκληρα φρούτα από τους χυμούς τους, οι ψητές πατάτες από τον πουρέ πατάτας, τα βρασμένα «σφιχτά» αβγά από τα μελάτα, τα μαγειρεμένα αλ ντέντε ζυμαρικά από τα λασπωμένα και το σκληρότερο κρέας από το μαλακότερο.
Κάντε ρεκόρ καύσεων με τις ευνοϊκές ζώνες θερμογένεσης
Με τον όρο «ευνοϊκές ζώνες θερμογένεσης» οι ειδικοί προσδιορίζουν τα χρονικά διαστήματα του 24ώρου που ο μεταβολισμός λειτουργεί στο έπακρο της ικανότητάς του.
Γενικά, ο ημερήσιος βιορυθμός των καύσεων είναι υψηλότερος από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου, ενώ μειώνεται κατά τις βραδινές ώρες, φτάνοντας στη χαμηλότερη τιμή περίπου τα μεσάνυχτα.
Συγχρονίζοντας τη λήψη των γευμάτων μας με τις ευνοϊκότερες ζώνες θερμογένεσης, ενισχύουμε τη δυναμική του μεταβολισμού και την ικανότητα του οργανισμού μας να μετατρέπει τις θερμίδες των τροφών σε ενέργεια.
Επιπλέον, επιλέγοντας σωστούς συνδυασμούς θερμογόνων τροφών, δημιουργούμε ένα ιδιαίτερα θετικό ορμονικό περιβάλλον, που σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος, αποτρέπει την πείνα και αυξάνει τη φλόγα των καύσεων, λιώνοντας κυριολεκτικά! τα περιττά λίπη.
Γίνετε οι διαιτολόγοι σας
Με βάση τις ευνοϊκές ζώνες θερμογένεσης, επιλέγετε από τον πίνακα θερμογόνων τροφών τις τροφές που σας ταιριάζουν. Έτσι, χωρίς να κάνετε κάποια αυστηρή δίαιτα χάνετε κιλά λίπους.
Ζώνες θερμογένεσης
06.00 - 09.00
Ο υψηλότερος ρυθμός καύσεων
Πιείτε αρκετό νερό, κάντε λίγη γυμναστική, εάν μπορείτε, και κατόπιν φάτε ένα πλούσιο πρωινό με αρκετές πρωτεΐνες, μέτριους υδατάνθρακες και λίγα λιπαρά.
Τυπική σύνθεση: Γαλακτοκομικό προϊόν χαμηλό σε λιπαρά ή άλλη πηγή πρωτεϊνών + πηγή υδατανθράκων + πηγή ωφέλιμων λιπαρών.
Παράδειγμα: Τυρί κότατζ ή γάλα ή ασπράδια αβγών + ψωμί ή δημητριακά προγεύματος ή νιφάδες βρώμης + ελιές ή αμύγδαλα ή ταχίνι.
09.00 - 12.00
Μικρή πτώση ρυθμού καύσεων
Πιείτε σκέτο καφέ ή τσάι για να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας. Λίγο αργότερα καταναλώστε ένα μικρό σνακ για να εκμεταλλευτείτε την αύξηση των καύσεών σας. Τυπική σύνθεση: Φρούτα + γαλακτοκομικό προϊόν ή (σπανιότερα) πηγή ωφέλιμων λιπαρών.
Παράδειγμα: Μανταρίνια ή ακτινίδια ή μπανάνα + γιαούρτι ή τυρί ή αμύγδαλα.
12.00 - 15.00
Μέτριος ρυθμός καύσεων
Μην αφήνετε το μεταβολισμό σας να μειωθεί περαιτέρω και να γίνει νωθρός.
Γευματίστε με πολλά λαχανικά, αρκετούς υδατάνθρακες, μέτρια ποσότητα πρωτεϊνών και ελάχιστα πρόσθετα λιπαρά. Προσθέστε επίσης λεμόνι και θερμογόνα μπαχαρικά.
Τυπική σύνθεση: Σαλάτα λαχανικών με πηγή ωφέλιμου λίπους + πηγή υδατανθράκων + πηγή πρωτεϊνών.
Παράδειγμα: Σαλάτα με 3 διαφορετικά λαχανικά και ελαιόλαδο ή αβοκάντο ή ελιές ή καρύδια + πατάτες ή ζυμαρικά ή ρύζι ή πλιγούρι + φασόλια ή φακές ή γαλοπούλα ή μοσχάρι ή χοιρινό.
15.00 - 18.00
Σταδιακή ελάττωση ρυθμού καύσεων
Ενισχύστε τις καύσεις σας πίνοντας τσάι με λεμόνι. Περίπου 20 λεπτά αργότερα πιείτε 2 ποτήρια νερό και κατόπιν καταναλώστε ένα μικρό σνακ με θερμογόνες τροφές.
Τυπική σύνθεση: Φρούτα + γαλακτοκομικό προϊόν ή άλλη πηγή πρωτεϊνών με χαμηλά λιπαρά.
Παράδειγμα: Μήλο ή πορτοκάλι ή μπανάνα + τυρί ή γιαούρτι ή ζαμπόν γαλοπούλας.
18.00 - 21.00
Ραγδαία πτώση ρυθμού καύσεων
Κάντε το τελευταίο και θερμιδικά μικρότερο γεύμα της ημέρας όσο το δυνατόν νωρίτερα. Για να αυξήσετε τη θερμογόνο επίδρασή του, βασιστείτε κυρίως στις πρωτεΐνες. Αποφύγετε τα πολλά λιπαρά και μην ξεχνάτε τα λαχανικά σας! Εάν πιείτε αλκοόλ (όχι περισσότερο από 1 ποτηράκι), μειώστε τους υδατάνθρακες.
Τυπική σύνθεση: Σαλάτα λαχανικών με πηγή ωφέλιμου λίπους + πηγή πρωτεϊνών + πηγή υδατανθράκων.
Παράδειγμα: Λαχανικά (ωμά ή ελαφρώς βρασμένα στον ατμό) με ελαιόλαδο + ψάρι ή θαλασσινά ή αβγά ή κοτόπουλο + ψωμί ή τορτίγια ή ρύζι καστανό ή ζυμαρικά ή γλυκοπατάτα.
Ο Θοδωρής Γιάνναρος είναι μοριακός- πυρηνικός βιολόγος
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Νοημοσύνη της καρδιάς
Από το βιβλίο του Dr Joe Dispenza Becoming Supernatural Από τότε που οι πρόγονοί μας άρχισαν να χαράζουν τις ιστορίες τους στους τοίχου...

-
Στα 101 του χρόνια βαδίζει ο αισίως ο κ. Γιάννης Ζαχαριουδάκης τον οποίο «συνέλαβε» πριν λίγες μέρες ο φακός του ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΥ, στο χωριό ...
-
Από το βιβλίο του Dr Joe Dispenza Becoming Supernatural Από τότε που οι πρόγονοί μας άρχισαν να χαράζουν τις ιστορίες τους στους τοίχου...